Sos czosnkowy do kebaba i do sałatki

Sos czosnkowy do kebaba

Któż z nas nie poznał dobrze zrobionego, domowego kebaba z sosem czosnkowym? Kto potrafi odmówić sobie jednej symbolicznej porcji? Choć na jednej na pewno by się nie skończyło 🙂 Macie szczęście, bo na tym blogu możecie odnaleźć świetny przepis na fraza, dzięki czemu uśmiech choć na chwilę pojawi się na Waszych twarzach a serca zabiją Wam silniej. Ale bez przedłużania, przejdźmy do listy produktów i sposobu przygotowania :

Składniki na sos czosnkowy do sałatki:

  • Jogurt
  • Majonez
  • Kilka ząbków czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Inne przyprawy

Przygotowanie sosu czosnkowego do kebaba:

Jako że sos czosnkowy do sałatki czy kebaba musi być bardziej gęsty od klasycznego, dlatego do jego przygotowania możemy użyć znacznie więcej majonezu niż w klasycznym sosie czosnkowym. Można też użyć gęstego jogurtu, lecz nie jest to wymagane.

Przygotowanie rozpoczynamy od umycia czosnku. Następnie rozgniatamy go i kroimy lub rozgniatamy przez praskę i przekładamy do małej miski. Do miski dodajemy kilka łyżeczek jogurtu i majonezu, następnie doprawiamy do smaku. Na koniec możemy odłożyć sos czosnkowy na 20-30 minut do lodówki lub w inne chłodne miejsce by przeszedł smakami.

Powodzenia w przygotowywaniu sosu czosnkowego.