Opublikowano:

Sos czosnkowy do kebaba i do sałatki

Sos jogurtowo-czosnkowy ma świetny smak i aromat. Kremowy i intensywnie pachnący sos czosnkowy to niezbędny dodatek nie tylko do dań z grilla czy pizzy. Sprawdzi się do innych mięs, pieczonych ziemniaków czy innych warzyw, także jako sos do sałatki. Sporządzany na bazie jogurtu naturalnego i wzbogacony przyprawami jest świetnym dodatkiem do obiadu.

Składniki na sos czosnkowy do kebaba:

  1. 180 g jogurtu naturalnego
  2. 3 łyżki majonezu
  3. 3 ząbki czosnku
  4. pół łyżeczki cukru
  5. zioła prowansalskie
  6. sól, pieprz do smaku

Jak zrobić sos czosnkowy do sałatki?

Z powyższych składników da się otrzymać około 300 ml sosu. Aby było nieco łatwiej… taka ilość sosu spokonie starczy na dwie średnie pizze lub 6 porcji frytek.

Zanim rozpoczniesz przygotowywanie sosu zdecyduj jaką wersję wybierzesz 🙂
Łagodny – do sosu dajesz maksymalnie 1 nieduży ząbek czosnku.
Średni – dwa średniej wielkości ząbki będą idealne.
Ostry – trzy i więcej ząbków czosnku

Efekt działania czosnku może zmieniać się z czasem. Najlepiej przygotować sos czosnkowy nieco wcześniej, tak by smak i ostrość czosnku przeszły do jogurtu i aromaty wymieszały się.

Wykonanie sosu czosnkowego do kebaba:

Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Umieść w misce z jogurtem i solą., Zamieszaj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj dobrej jakości majonez oraz szczyptę pieprzu. Sos jest gotowy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *