Jak zrobić sos czosnkowy na jogurcie

Jak zrobić sos czosnkowy z jogurtu?

Sos z jogurtu naturalnego ma wiele zalet. Między innymi ma mniej kalorii, co jest szczególnie ważne dla osób przebywających na diecie lub po prostu liczących kalorie. Po drugie- zawiera znacznie mniej tłuszczu, z czego szczególnie ucieszą się osoby starające się ograniczyć jego ilość w diecie. Dodatkowo jogurt zawiera kultury bakterii niewystępujące „na codzień” w majonezie.

Sos czosnkowy z jogurtem

Składniki:

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i cukru
  • oregano lub inne przyprawy

Sos czosnkowy z jogurtu naturalnego

Na samym początku przygotowujemy wszystkie składniki. Następnie obieramy czosnek z łupiny i przeciskamy go przez praskę. Możemy przecisnąć go więcej niż jeden raz, tak by otrzymać możliwie gładką masę by nie było wyczuwalnych grudek i oddał więcej smaku i zapachu do sosu czosnkowego.

Następnie dodajemy go do szklanki lub miseczki z jogurtem i dokładnie mieszamy. Teraz możemy dodać oregano i/lub inne przyprawy. Na sam koniec zostawiamy na przynajmniej pół godziny w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, żeby smaki dobrze się przegryzły.