Sos czosnkowy fit bez majonezu

Sos czosnkowy fit bez majonezu

Kto z nas nie lubi sosu czosnkowego? Jako że mówimy o stronie gdzie sos czosnkowy jest w tytule, to prawdopodobnie większość. Jest doskonałym dodatkiem do pizzy (zobacz przepis na sos czosnkowy do pizzy) czy tortilli, zawiera naturalne antybiotyki pochodzące od czosnku i witaminy z jogurtu naturalnego, lecz jest bardzo kaloryczny. Czy da się obniżyć kaloryczność sosu by można było go jeść więcej? Oczywiście, więc do dzieła :

Składniki sosu czosnkowego bez majonezu:

Kilka ząbków czosnku
Pół szklanki jogurtu naturalnego
Oregano lub przyprawy do pizzy
Szczypta soli
Szczypta cukru

Jak zrobić sos czosnkowy fit?

Na samym początku obieramy ząbki czosnku ze skórki. Następnie przeciskamy go przez praskę i zostawiamy go na kwadrans by nabrał smaku. Następnie do szklanki przelewamy jogurt naturalny. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dodajemy przypraw do smaku. Gdy czosnek rozmiesza się w jogurcie, odstawiamy na przynajmniej pół godziny by sos przeszedł smakiem czosnku.

Zobacz także przepis podstawowy na naleśniki.

Jeśli nie możecie obyć się bez smaku majonezu w sosie czosnkowym, możecie spróbować odzwyczaić się od niego w następujący sposób: za każdym razem należy dawać coraz mniejszą porcję majonezu do sosu. Tym sposobem prędzej czy później powinniśmy przyzwyczaić się do smaku sosu czosnkowego bez majonezu.