Opublikowano:

Sos czosnkowy ze śmietany i z majonezu

Świetne połączenie smaków, z pewnością większość z Was lubi sos czosnkowy. Doskonały do pizzy oraz kebaba, aromatyczny, bez sztucznych dodatków, pyszny. Taki sos czosnkowy przygotujecie w kilka chwil, jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy niż kupny, czy dodawany do pizzy.

Składniki sosu śmietanowo-czosnkowego:

  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki jogurtu naturalnego – 6 łyżek
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie sosu czosnkowego z majonezu

Do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta. Następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo czosnkowy chcesz uzyskać sos. Możesz użyć więcej czosnku, jeśli lubisz bardziej intensywne smaki. Dla mnie delikatny posmak jest lepszy.

Wsyp pół łyżeczki cukru i zioła prowansalskie. Na koniec sól, pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i spróbuj sosu. Odstaw do lodówki na trochę, aby sos się przegryzł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *